Gratiz.be

InloggenRegistreren
Onthoud mij Wachtwoord vergeten
'; ?>

Wedstrijden

Meer uitleg over Wedstrijden: Klik hier

Overzicht wedstrijdenOverzicht Wedstrijden filterenWedstrijden filteren Afgelopen wedstrijdenAfgelopen wedstrijden

Albums ‘Kuifje en de Maan’


DatumIngezonden op: 20-08-2019 19:42 GebruikerIngezonden door: Torchus Deelgenomen: Deelnemen
StartdatumStartdatum: onbekend StartdatumNiet correct? Je moet ingelogd zijn om een klacht in te dienen.
EinddatumEinddatum: 01-09-2019 EinddatumOrganisator: Belgische Radiounie

Tags: Binnenlands · Boek

Link:

Bezoek de website

Omschrijving:

Op 21 juli was het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette. Ter ere daarvan brengen Moulinsart en Casterman in een dubbelalbum het tweeluik Raket naar de Maan en Mannen op de Maan nog eens onder onze aandacht. Hergé was uitermate geboeid door de steeds maar voortschrijdende wetenschappelijke inzichten en bedacht — met wat steun van Bernard Heuvelmans, een auteur van populairwetenschappelijke werken — een verhaal rond een mogelijke maanlanding, een kleine twintig jaar voordat die effectief plaatsvond en 530 miljoen mensen aan de beeldbuis kluisterde. Voor de ontwikkeling van de albums werd niet over één nacht ijs gegaan. Hergé stuurde zijn medewerker Bob De Moor op studiereis, zodat hij voldoende basis had om de gedetailleerde interieurs van de raket en de kerncentrale te tekenen. Ook Hergé zelf verdiepte zich in de wetenschappelijke publicaties van die tijd en liet zich door verschillende bronnen inspireren: de iconische rood-witte raket bijvoorbeeld lijkt wel een getunede versie van de vernietigende V2-raket van de opportunistische nazi-wetenschapper Wernher Von Braun.

Hoewel het verhaal bijna zeventig jaar oud is, blijft het na al die tijd nog steeds moeiteloos overeind, al speelt het wat futuristische onderwerp die tijdloosheid natuurlijk wel in de kaart. We zien het resultaat van een team stripmakers dat mooi op elkaar ingespeeld is en minutieus een verhaal en een pagina weet op te bouwen. De wetenschappelijke achtergrondinfo in de strips bleek trouwens in veel gevallen visionair te zijn, al zitten er natuurlijk een aantal technische schoonheidsfoutjes in die de auteur op dat moment nog niet kon weten.

De twee albums waarin Hergé het maanavontuur van Kuifje vertelt (Raket naar de maan en Mannen op de maan) verschenen in 1953 en 1954, 15 jaar voor de missie van Apollo 11 (1969) en zelfs voor de lancering van de eerste Spoetnik-satelliet (1957). Ter ere van de 50e verjaardag van de eerste stappen van de mens op de maan (20 juli 1969), verschijnen beide avonturen nu in één boek.

 


Vragen en Antwoorden

Log in en zie de antwoorden op deze wedstrijd. Nog geen account bij Gratiz.be? Registreer je dan snel!
StartdatumAntwoord tekort ? Je moet ingelogd zijn om een antwoord in te dienen.

Reacties:

EinddatumEr zijn nog geen reacties geplaatst.